نکات مهم درباره کرونا که هر کسی باید بداند
دکتر آکوچکیان هستم؛ روانپزشک.
لازمه در شرایطی که با آن مواجه شدیم بخصوص در مواجهه با بیماری کرونا نکاتی رو خدمت عزیزان عرض کنم.
- این ویروسی که با آن مواجه هستیم، از دسته ویروسهاییه که میتونه باعث سرماخوردگی و آنفولانزا بشه. منتها تغییرات ژنتیکی در این ویروس رخ داده و تا حدی با سایر ویروسها متفاوته. تفاوتهای آن درشتتر بودن اندازه آن و معلق نشدن در هوا است؛ لذا امکان اینکه بتونه مدت زیادی در هوا زنده بمونه و بهراحتی منتقل بشه کمتره؛ ولی سرعت شیوعش سریعتره.
- مدت 10 الی 14روز در بدن بدون علامت باقی میمونه و در این مدت واگیرداره. یعنی فرد علائمی نداره اما قادره به دیگران منتقل کنه.
- این بیماری با عطسه و سرفه در هوا پخش نمیشه چون سنگینه و بیش از 1 الی 1.5 متر نمیتونه حرکت کنه و روی زمین افتاده و طی 10دقیقه میمیره.
- از روی پوست سالم رد نمیشه و 10دقیقه روی پوست سالم باقی میمونه. دست هاتون رو مرتب با مواد شوینده معمولی بشویید.
- این ویروس روی پارچه تا 16ساعت و در سطوح فلزی تا 12ساعت زنده می مونه.
- این ویروس سرما دوسته. یعنی حتی در فریزر هم نمیمیره و تا دمای منفی 60درجه زنده است. ولی بالای 30درجه میمیره؛ در نتیجه نظافت با آب گرم انجام بشه. تاکید میکنم ابدا آب سرد و غذای سرد نخورید.
- محل تجمع ویروس بینی ست؛ پس مرتب با آب گرم بینی خودتون رو بشویید و جرئه جرئه نوشیدنی گرم مصرف کنید.
- حداقل 10دقیقه کل پنجرههای خونه در ساعات آفتابی باز باشه تا هوای خونه تازه بشه. در طول روز چندمرتبه به مدت 15ثانیه نفستون رو نگهدارید و سپس بازدم انجام بدید.
- اگر ناچار به خروج از خانه هستید، فاصله 1.5 متر با دیگران رعایت کنید و کفش هاتون رو به داخل خونه نیارید؛ چون این ویروس تا چند دقیقه در فضای بیرون زنده میمونه.
- حیوانات اهلی رو به داخل خونه نیارید.
- چون ویروس درشته، زمان استفاده از ماسکهای آماده یا پارچه و دستمال کاغذی رد نمیشه. ولی اگر ماسک مرطوب شد، ویروس عبور میکنه و باید عوض بشه.
- لازم نیست لباسهایی که بیرون میپوشید دائم بشویید؛ بلکه فقط روی شوفاژ یا در معرض نور خورشید قراردادن، ویروس رو میکشه.
حتما بخوانید: چگونه شرایط دشوار و اضطراب آور را مدیریت کنم؟
چطور اضطراب ناشی از بیماری کرونا رو کنترل کنیم؟
- مهمترین راه کنترل اضطراب: شناختن ویروس، علائم بیماری، راههای انتقال و روش های پیشگیریه. مهمه که انرژی خود رو بجای ترس، به دریافت و رعایت نکات پیشگیرانه و همینطور آموزش نکات مفید به دیگران صرف کنیم.
- هرکس با هر شیوهای که احساس آرامش میکنه حتما از اونها طی این مدت بیشتر استفاده کنه. موزیک های ملایم، نوشتن، مطالعه، دعا خوندن و...
- از روش های آرامسازی و تنفس عمیق هم استفاده کنید؛ خیلی مفید و مؤثره.
- مثبت فکر کنید. به خدا و افرادی که برای بهبود وضعیت ما تلاش میکنند، اعتماد داشته باشید؛ چون این افکارمنفی باعث ترشح هورمون استرس میشه و این هورمون اثر تخریبی زیادی بر جسم و روان داره. موجب بروز اضطراب بیاشتهایی و حتی در مواردی پراشتهاییعصبی، اختلال در تمرکز و کاهش انرژی و خستگی ما میشه.
- در مقابل کودکان از اخبار بد حرف نزنید. یادتون باشه اخبار کوچکی که از نظر شما بیاهمیته، برای کودکان بسیار اضطراب آور و ناراحتکننده است.
- از پخش خبرهای منفی یا تعریفشون در مکالمات پرهیز کنید و در صحبت با دیگران تنها برروی بیماری متمرکز نشید و این اخبار رو از منابع علمی کسب کنید.
- احساسات و نگرانی های خود رو بیان کنید؛ بخصوص با افراد متخصص. چون دائما احساس نگرانی با اطرافیان میتونه اون ها رو هم دچار اضطراب کنه؛ لذا با افراد متخصص بیان کنید.
- خواب کافی داشته باشید.
- رژیم غذایی مناسب، سبزیجات و غذاهای سبک و سالم داشته باشید. غذاها حتما پخته شده و گرم باشند.
- فعالیتهای فیزیکی مناسب داشته باشید؛ برای فعالیتهای روزمره تندتر راه برید. نرمشهایی در خانه انجام دهید. حتی موقع بازی با کودکان جستوخیزهایی رو در خونه داشته باشید.
در حد امکان ملاقات حضوری نداشته باشید. تلفنها و فضایمجازی که امکان ارتباط تصویری رو میده میتونه جایگزین مناسبتری باشه.
- همیشه یادمون باشه که باید در خانه نزدیکترین مراکز ارائه دهنده سلامت رو بشناسیم. حتی به کودکان آموزش بدیم که اگر در مواقعی خود و والدین دچار مشکل شدند و کمک بالغین رو در دسترس نداشتن، چطور با این مراکز تماس بگیرن و به خودشون و خانواده کمک کنن.
نکات کلیدی که والدین در برخورد با بیماری کرونا باید بدانند.
- به کودکان روشهای پیشگیری متناسب با سنشون رو توضیح بدید که: دیگران رو بغل نکنند، اجازه بغلشدن و بوسیدن توسط دیگران رو ندن و تماس فیزیکی با دیگران نداشته باشند.
- دستهاشون رو مرتبا با آب و صابون بشویند.
- باهاشون بازی کنید. سرگرمی ایجاد کنید.
- فراموش نکنید کودکان با دیدن ما و و رفتارهامون احساسات و هیجانات خودشون رو مدیریت میکنند. بچههایی که با والدین مضطرب و عصبی مواجه هستن، مطمئنا بچههایی هستند با اختلالهای رفتاری، اضطراب زیاد، شبادراری، ناخون جویدن، مو کندن یا بدرفتاری با اطرافیان خود؛ لذا باید مراقب این مسئله باشید که احساسات و هیجانات خود رو مدیریت کنید و الگوی مناسبی براشون باشید.
عامل مهم شکست کرونا و همۀ بلایا
در پایان باید یادآوری کنم که یک عامل قوی دیگه در شکست دادن بلاها در شرایط سخت وجود داره. که در مطالعات علمی امروزه بهشدت روی آن ها تأکید میشه و اون ایمان و معنویته؛ که باید در کنار رعایت تمام موارد فوق، معنویت رو تقویت کنیم و تأکید میکنم در مطالعات علمی تاکید شده اگر بتونیم اضطراب خود رو کنترل کنیم، این کنترل میتونه ایمنی رو بالا ببره و کمک کنه تا در مقابل بدترین بیماریها مقاومت کنیم. لذا یکی از عواملی که گفته میشه میتونه در کنترل اضطراب کمک کنه باورهای قلبی و ایمانی و معنوی ماست. پس معنویت خود رو در این زمان بالا ببرید و با کسانی که میگند باورهای قلبی ما به ایندلیل که اینها ضد بهداشتاند، ضد علم هستند، گذر کنید. گذر کنید از این افراد که مشابهه آن ها در زمان رنسانس دانشمندان را میسوزوندند؛ به ایندلیل که خرافه های کلیسا رو باور نداشتند. الان اگر کسی میخواد خرافه پراکنی کنه و به خرافات دامن بزنه، اینها حسابشون از دینداران جداست. لذا ما باید باورهای معنوی خود رو تقویت کنیم و از این زمان برای آرام کردن دلمون کوتاهی نکنیم.
برای اطرافیان چراغ ایمان رو زنده نگه داریم. پیامبر اسلام میفرمایند شما گمان به خیر ببرید تا به خیر دست پیدا کنید. در این زمان توسل به ائمه عزیز رو هم فراموش نکنید و در کنار تمام توصیههای علمی و بهداشتی دعای فرج رو زیاد بخونید و به خدا اعتماد کنید. مثل تمام مشکلاتی که برای این ملت تاکنون پیش آمده و با قدرت و ایمان و علم از آن عبور کردهایم، این بیماری رو شکست بدیم و موفق بشیم.
جهت ارتباط با خانم دکتر شهلا آکوچکیان، روانپزشک سامانه نوبان، برروی لینک زیر بزنید:
لینک مرتبط:
اگرسؤالی در زمینه ویروس کرونا و بیماریهای تنفسی دارید یا میخواید همینالان خیالتون آسوده بشه که کرونا ندارید، با مشاورران تلفنی نوبان که جمعی از پزشکان متخصص طبایرانی هستند، تماس بگیرید.