خطر سرطان پستان در کمین شما نیز است؟
سرطان پستان یکی از سرطانهای شایع بین بانوان است و در ایران 8 تا 15 بهمن، هفته مبارزه با سرطان نامگذاری شده است. بههمین دلیل در خدمت خانم دکتر آسیهسادات فتاحی معصوم هستیم. در زمینه سرطان پستان با ایشان گفتگویی داریم. امیدواریم مطالب مفید واقع شود.
مدارک و افتخارات خانم دکتر فتاحی: دانشیار جراحی عمومی دانشکاه علومپزشکی مشهد، فلوشیپ جراحی سرطان و جراح پستان، سابقه 8سال ریاست بخش جراحی سرطان بیمارستان امید در مشهد، دبیر انجمن جراحان عمومی شاخه خراسان.
بهطور کلی بفرمائید سرطان پستان در کشور در چه وضعیتی است؟
در بانوان ایرانی، بین 35 تا 55 سال، مهمترین عامل مرگ و میر بانوان ایرانی سرطان پستان دیده می شود که شایعترین سرطان بین بانوان است. بدین معنا که این مسأله بخش عمدهای از افراد جوان و فعال جامعه را درگیر میکند. این قشر در کانون توجه و محوریت خانواده هستند. لذا اهمیت این مسأله بسیارمهم است.
چه عواملی خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد؟
1. وجود سابقه سرطان پستان در خانواده درجه1 یا درجه2
2. وجود سرطانهای مرتبط در خانواده درجه1. مثل سرطان تخمدان و سرطان روده.
3. مواردی که هورمون استروژن روی پستان تأثیر میگذارد. اما هورمونهای محافظت کننده آن وجود ندارد. مثل بارداری در سنین بالا یا زمانی که یائسگی دیر اتفاق میافتد یا کسانی که سابقه بارداری و شیردهی ندارند.
4. افرادی که هورمونهای خارجی را طولانی مدت استفاده میکنند.
5. اشخاصی که در کودکی در معرض درمانهایی همچون پرتودرمانی قرار گرفتهاند.
در درجات بعدی، علتهای زیر در زمینه ابتلا به سرطان پستان تأثیرگذار است:
1. کشیدن سیگار
2. زندگی کم تحرک
3. غذاهای چرب
برای پیشگیری چه راههایی را پیشنهاد میکنید؟
1. مهمترین راه پیشگیری، مراجعه جهت معاینه بالینی پستان است. (پس از 20سالگی هر 3سال یکمرتبه، بعد از 40سالگی بهطور سالانه)
2. ماموگرافی: ماموگرافی یک روش تصویربرداری غربالگری است. مزیت ماموگرافی این است که قبل از اینکه توده بهطور واضح لمس شود یا به مراحل پیشرفته برسد، زودتر ضایعات سرطان پستان را نشان میدهند. امکان درمان موفقیتآمیزی را نیز فراهم میکند.
3. افرادی که در خانواده سابقه سرطان پستان دارند، با پزشکشان مشورت کنند. که بدانند در چه سن و شرایطی تحت مراقبتهای لازم قرار بگیرند.
در زمان مواجهه با علائم درد یا توده، چه اقداماتی باید انجام داد؟
برخی از علائم مثل درد، توده یا ترشح، ممکن است شرایط خوشخیم و غیرسرطانی پستان باشد. مثل تغییرات هورمونی یا تغییراتی که در سنین میانسالی شایع است.
مهمترین نکته این است که از استرس و نگرانی پرهیز کنند و اقدامات لازم را انجام دهند.
حتما بخوانید: چگونه اضطراب خود را مدیریت کنیم؟
برخی علائم میتواند احتمال سرطان را ایجاد کند. در این زمان باید هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه شود. مثلا تودهای که بهطور آنی ایجاد شده، ضخیم شدن پوست، ورم پستان، تورفتگی پوست، زخم نوک پستان، تغییرشکل و تغییررنگ پستان.
درمورد کیستها و تودههای خوشخیم توضیحاتی بفرمائید.
خیلی از این شکایات شایع پستان، مربوط به تودههای خوشخیم است. مثلا نوعی از تودهها بنام فیبروآدنوم، حتی در سنین جوانی(15-20) ممکن است نگرانکننده باشد. یا اینکه در سنین 30 تا 50 سال و قبل از یائسگی، وجود کیستها که مرتبط با تأثیر هورمون برروی بافت پستانی که شایع باشد و باعث درد در دوران قبل از پریود شود. به شکل دورهای میتواند این علائم تغییر پیدا کند و کم و زیاد شود. در این موارد اگر نگرانی وجود دارد، فرد مراجعه کند. اقداماتی مثل معاینه کامل، ماموگرافی و سونوگرافی انجام دهد. در این موارد پس از تشخیص کامل، پزشک یکی از حالات زیر اعلام میکند:
1. تشخیص میدهد که مراجعهکننده تا 2سال هر6ماه پیگیری کند.
2. اگر نشاندهنده ضایعات خوشخیم باشد، درمانهای علامتی را برای کاهش درد تجویز میکند.
3. در صورتیکه ضایعه مشکوکی در تصویربرداری دیده شود، برای بیوپسیهای سوزنی پستان ارجاع میدهد تا بر اساس نتایج نمونهبرداری، درمان مناسب صورت بگیرد.
امیدواریم این مطالب پاسخگوی سؤالات شما عزیزان باشد. با رعایت مطالب ارائه شده، جدیتر از گذشته به این موضوع توجه کنید. تا باعث رعایت و دوری از خطر ابتلا به سرطان سینه شود و هم نگرانیهای بیاساس را از خود دور کرده باشید.
جهت ارتباط با خانم دکتر آسیه سادات فتاحی معصوم، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ انکولوژی پستان، برروی لینک زیر بزنید:
ارتباط با خانم دکتر آسیهسادات فتاحی معصوم
لینکهای مرتبط:
خانم ها با این 7آزمایش ضروری سلامت عمومی خود را تضمین کنید.
سلامت همه آفاق
در سلامت توست