سویه جدید کرونا (امیکرون)
دکتر حسن رودگری، عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی شهید بهشتی میگوید که گزارشهای رسیده تا این لحظه حاکی از آن نیست که سویه اومیکرون ویروس بیماری کووید19 در حال گسترش باشد یا مانند سویه دلتا فاجعه بیافریند؛ هرچند باید نسبت به خطرات واریانتهای جدید دقت بیشتری داشت و احتیاطات را در مبادی ورودی کشور لحاظ کرد.
مدیر پژوهش سازمان نظامپزشکی کشور افزود: گزارشات اولیه از آفریقای جنوبی و همچنین از حدود 60 کشور دیگر که وجود اومیکرون را تابحال گزارش نمودند، احتمالا این واریانت جدید ویروس که حاوی 50جهش که 30 مورد آن در ژنهای مربوط به پروتئین اسپایک است، سریعتر از نوع اولیه آلفا منتشر میشود و فرد مبتلا میتواند ویروس را به همه و از جمله واکسینه شدهها نیز منتقل کند، حتی اگر خودش علامتی نداشته باشد. شیوع اومیکرون هنوز کمتر از دلتاست و در برخی کشورهای اروپایی کمتر از 5٪ موارد جدید را تشکیل میدهد، اما تخمین زده میشود بزودی در هفتههای آتی، سویه غالب در اروپا باشد. چون برخی از جهشهای اومیکرون شبیه سویههای قبلی و از جمله دلتاست احتمال فرار از سد ایمنی را به درجاتی دارد، هر چند خوشبختانه تابهحال هیچمورد مرگ ناشی از اومیکرون گزارش نشده است.
وی میگوید: البته در چند روز اخیر گزارشاتی از یک نوع جدیدتر اومیکرون نیز گزارش شده که در چند جهش ژنتیکی با اومیکرون اصلی اختلاف دارد و از رفتار احتمالی آن هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست. این نوع توسط تستهای رایج قابل افتراق از اومیکرون اصلی نیست.
مراکز علمی معتبر انتظار دارند که واکسنها در مقابل بیماری شدید، بستری شدن و مرگ کماکان مقاومت کنند، هرچند امکان ابتلای واکسینهها وجود دارد.
دکتر رودگری می گوید: اطلاعات موجود حاکیست که با تستهای روتین مانند آنتیژن و PCR میتوان وجود ویروس کرونا را تشخیص داد، هرچند برای تعیبن واریانت نیاز به تستهای تخصصی و نارایج است.
از لحاظ بالینی اومیکرون تابهحال نوع خفیفی از بیماری را ایجاد نموده، هرچند مطالعات ادامه دارد. لذا بنابر توصیه WHO بهتر است عکس العملی متناسب با آن داشتهباشیم و در جامعه از ایجاد التهاب و تشویش خودداری کنیم. گرچه باید همواره توصیههای بهداشتی و تسریع واکسیناسیون در راس اقدامات باشد.
طبیعی است که در ایران نیز به زودی اومیکرون را با همان اختلافات جزیی بالینی تجربه کنیم. اما به دلیل گسترش واکسیناسیون و ماهیت خفیفتر این سویه نباید تجربه تلخ پیک پنجم (نوع دلتا) را داشته باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میگوید: همکاران پزشک به اختلافات جزیی بالینی در تشخیصها که با علائم ریوی کمتر، احساس کوفتگی بیشتر، شیوع کمتر اختلال بویایی/چشایی و سن پایینتر ابتلا و شایعتر بودن در مردان جوان همراه است، توجه داشته باشند. نوع درمان هم تفاوتی با سایر واریانتها ندارد.
دکتر رودگری در خاتمه میگوید: این تئوری مطرح است که در صورت غلبه سویه خفیف اومیکرون بر سایر سویه های پیشین که به دلیل قدرت انتشار بیشتر و سریعتر آن است، این شانس وجود دارد که از این به بعد اومیکرون جایگزین و رایج شود و لذا مردم با حداقل آسیب، بیماری کرونا بگیرند و ایمنی اجتماعی تدریجا به سطحی برسد که پاندمی با کمترین تلفات برچیده شود. البته شرطش این است که بعدا عوارض جدی برای اومیکرون کشف نشود و یا واریانت جدید دیگری که همانند دلتا خطرناک باشد تولید نگردد. لذا گسترش سریع پوشش واکسیناسیون در جهان مهمترین عامل افزایش ایمنی عمومی و پیشگیری از تولید سویههای جدید میتواند باشد.